Onderzoekers van Philips Research hebben de eerste organische-LED-module (OLED) ontwikkeld die rechtstreeks op het lichtnet kan worden aangesloten. Dit opent de deur naar een heleboel toepassingsmogelijkheden met OLED's voor verlichtingsdoeleinden zonder dat hierbij uitgebreide voedingsschakelingen nodig zijn. Op deze manier wordt de ontwikkeling van op OLED's gebaseerde verlichting niet alleen een stuk eenvoudiger, maar ook de productiekosten worden aanzienlijk verlaagd.
Net zoals 'normale' LED's zijn OLED's solid-state lichtbronnen met een zeer hoog rendment en een heel lange levensduur. Gewone LED's leveren een grote helderheid in een compacte behuizing, maar OLED's daarentegen kunnen licht produceren over een groot oppervlak. Daardoor kunnen ze voor een 'rustige' diffuse verlichting zorgen die niet verblindend werkt. De platte vorm van OLED's maakt het mogelijk om hiermee lichtbronnen te ontwerpen in allerlei maten en vormen.
Een ander voordeel van OLED's is het feit dat ze eenvoudig kunnen worden gedimd. Ze kunnen worden geproduceerd voor het weergeven van diverse kleueren, waaronder wit. Daarbij kan men de kleurtemperatuur zodanig kiezen dat de OLED's bijzonder geschikt zijn voor algemene indirecte verlichting.
Tot nu toe waren voor het gebruik van OLED's ook laagspanningvoedingen nodig, net zoals bij gewone LED's. Met de recente ontwikkelingen van de onderzoekers van Philips Research is dat niet meer nodig en kunnen de nieuwe typen direct worden aangesloten op een stopcontact.
donderdag 16 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten