dinsdag 7 september 2010

instapklare woning of appartement kopen blijft voor jonge koppels betaalbaar

Kan je vandaag als koppel nog een eerste woning kopen die voldoet aan alle moderne kwaliteitsvereisten zonder een beroep te doen op een handgift of een eigen spaarpot? Velen hebben de neiging om negatief op die vraag te antwoorden. Het gat tussen het bedrag dat wij gemiddeld bij de bank (kunnen) lenen, en de galopperende huizenprijzen is de voorbije vijf jaar immers almaar groter geworden (zie hieronder).

Immotheker probeert die mythe door te prikken. Zelfs voor een kwaliteitsvolle woning waarvan de waarde 215.000 euro bedraagt - kan een jong koppel het volledige project, inclusief de kosten, via een woonkrediet financieren.

De opmerkelijke berekening van de Immotheker gaat over tweeverdieners die samen een inkomen hebben van 3.280 euro netto. Het voorbeeld geldt voor een lening op 30 jaar met een vaste rentevoet van 4,53 %.

De resultaten van de simulatie zijn echter hoopgevend. Het paar moet na het doorrekenen van de fiscale voordelen (de woonbonus, red.) immers maar een derde van zijn inkomen ophoesten om zijn hypotheeklening af te betalen. Dat betekent dat er elke maand nog 2.213 euro overblijft om van te leven.

Koppels lenen zelden het volledige bedrag en doen steeds meer een beroep op de eigen spaarpot en of 'sponsoring' door hun ouders wat dit jaar al gestegen tot iets minder dan 100.000 euro.

Dat overigens een van de redenen is waarom de Belgische vastgoedprijzen blijven stijgen.

Een veelgebruikte techniek om die stijgende woningprijzen bij te houden, is het verlengen van de duurtijd van het woonkrediet.

Een vaste looptijd van dertig jaar. De fiscale voordelen blijven immers de hele duurtijd van de lening doorlopen.

Geen opmerkingen: