vrijdag 24 september 2010

magneto-optische opslag

Stap dichter bij razendsnelle magneto-optische opslag Magneto-optische harde schijf kan 6 Petabits bevattenPublicatiedatum: 23 september 2010
Onderzoekers van de Chinese Sun Yat-Sen universiteit zijn er in geslaagd de schrijfsnelheid voor harde schijven met minstens een factor 30 te verhogen. Deze doorbraak brengt de volgende generatie magneto-optische opslag een stap dichterbij.

De opvolger van de huidige generatie harde schijven kan 6 petabits (6000 terabits) aan informatie opslaan op een schijfje ter grootte van een CD (5 inch). Dit is 40% van de geheugencapaciteit van het menselijk brein. Zo’n gigantische opslagcapaciteit vergt echter een razendsnelle schrijf/lees-techniek.

De onderzoekers gebruiken daarvoor een wisselend magnetisch veld dat sterk genoeg is om de magnetische toestand van een dunne film van gadolinium-ijzer-kobalt (GdFeCo) te veranderen. Het lezen van de bits gebeurt met een laser-spectroscoop (time resolved Kerr spectroscopy). De intensiteit en de polarisatie van het gereflecteerde laserlicht is afhankelijk van de magnetische toestand van de GdFe-Co film. Het schrijven en lezen van bits gebeurt met een frequentie van ongeveer één gigahertz, minstens 30 keer zo snel dan bij de huidige generatie harde schijven.

De onderzoekers verwachten dat ze hun laser-ondersteunde magnetische opslag nog minstens een factor 1000 sneller kunnen maken, waarbij de schrijfsnelheid voor een bit enkele tientallen picoseconden bedraagt.

Geen opmerkingen: