Algemeen
Klimop is een geslacht van de familie araliaceae die staat voor vriendschap en trouw. Het zijn houtachtige wintergroene struiken die met behulp van hechtwortels kunnen klimmen en kruipen, zowel aan een muur als tegen een boom. Ook als struik te gebruiken of eventueel voor snoeivorm. Deze plant zal wellicht een boom overleven en kan zo’n honderd jaar oud worden.
Klimop is een prachtige groene groeier waar u verschillende doeleinden kan mee bereiken. Over het algemeen is klimop een zeer gemakkelijke plant die niet veel eisen stelt en kan zowel binnen als buiten worden toegepast.
Winterhardheid
Niet alle Hedera - soorten zijn even winterhard. Zelf onder dezelfde soorten zijn grote verschillen in winterhardheid. De winterhardheid geldt alleen voor de volledige groene cultivars, de bontbladigen zijn zwakker en dit afhankelijk van het gehalte aan chlorophyl in de plant. Schade zal niet alleen te wijten zijn aan de vorst maar ook aan het watergehalte en de zuurtegraad van de grond. Hoe langer een klimop staat hoe wintervaster hij wordt, de wortels dringen dieper in de grond en zijn zo minder kwetsbaar.
Teeltwijze
De vele klimopcultivars kunnen slechts door stekken vermeerderd worden. Bij zaaien behoudt de plant niet altijd zijn specifieke kenmerken.
Bij de in het wild groeiende H.helix Typica is vermeerderen door middel van zaad meestal wel mogelijk.
Vermeerderen en kweken
Vegetatieve vermeerdering
Buiten stekken nemen, doe men het best eind juni tot augustus. Daarvoor gebruikt u éénjarige ranken die verdeeld worden in stekken met één of meer bladeren. De snede wordt gemaakt met een mes of snoeischaar tussen twee bladeren in. Of de kopstek al dan niet gebruikt kan worden, hangt af van de rijpheid van de stek, vaak moet u het bovenste onrijpe gedeelte verwijderen.
Van planten uit de kas of binnenshuis kan men het ganse jaar door stekken nemen. Gebruik stekgrond die licht bemest is en plaats de stek in een koude kas, serre of een plekje buiten in de schaduw overdekt met glas of plastic. Reeds na tien dagen kan er wortelvorming plaatsvinden door de reeds aanwezige hechtwortels. Na twee drie maand is de plant groot genoeg om uit te planten.
Het oudere hout is moeilijker tot wortelvorming te krijgen. Dit kan het beste in oktober gebeuren. Neem een ganse rank van dit jaar die u bij de basis afknipt. Dop in stekpoeder en steek in stekgrond. Plaats de stekken in een koude kas van zon 10-13°. Wortels zullen er in januari, februari aankomen, laat de plant nog gans jaar staan om dan pas uit te planten.
Vermeerderen uit zaad
De kiemkracht neemt bij bewaren snel af dus zo snel mogelijk zaaien in maart, april in zaaibakjes. Cultivars zijn meestal niet zaadecht.
Grondsoort en standplaats
Hedera is geen moeilijke plant, maar zorg voor een goed gedraineerde bodem, het water mag niet blijven staan. Groeien zowel in schaduw als in de zon. De grond mag niet te zuur zijn en klei en leemgrond kan men verbeteren door compost toe te voegen. Grond met puin is ook zeer geschikt door zijn losse structuur.
Wanneer planten?
In principe kan u klimop het hele jaar door planten. Toch doet u dit het best vanaf mei tot juli. De plant komt in bloei in mei met jonge scheuten die zeer vorstgevoelig zijn, ook al is de plant winterhard. De wortels hebben dan alle tijd om af te harden. Voor de plantafstanden kijkt u het best op het etiket. Bij het planten van de klimop de wortelkluit helemaal onder de grond planten en niet beschadigen, goed aandrukken en royaal water geven.
Water geven
De klimop houdt van lucht rond zijn wortels, daarom is het belangrijk dat de grond niet dichtklit en niet te nat is. H. groeit in het wild onder bomen maar niet op een drassige grond.
De hechtwortels zijn luchtwortels.
donderdag 9 september 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten