BRUSSEL - De belastingbrief krijgt een nieuw uitzicht dit jaar: op het bekende 'lottoformulier' staan de codes niet meer vooraf ingevuld. De belastingplichtige moet die vanaf nu zelf invullen.
'Er kwamen dit jaar weer een dertigtal codes bij. Dat werd gewoon te veel om alles nog op één A3-blad te krijgen. Daarom hebben we voor dit nieuwe systeem gekozen', zegt ICT-manager Louis Collet. Het wordt dus wel iets ingewikkelder, geeft hij toe, want de belastingplichtige moet voortaan zélf die codes invullen, met een controlecode van twee cijfers erna, zodat het telkens om zes cijfers gaat.De belastingbrief gaat ook niet langer naar het plaatselijk belastingkantoor. De belastingplichtige moet hem versturen naar de scanningcentra in Gent en Namen. Daar worden de formulieren én alle bijlagen ingescand, met een systeem van karakterherkenning, zodat de belastingambtenaar via specifieke software alle gegevens zal kunnen zien. De belastingbrieven worden ook in de scanningcentra automatisch geklasseerd. 'Op dit ogenblik slagen we er al in 70 procent van de aangiftes automatisch te laten verlopen, zonder dat daar één ambtenaar in tussenkomt.' Het gaat zowel om dossiers die uit de scanningcentra komen als die via Tax-on-web ingevuld zijn.Fiscalist Jef Wellens van Kluwer ziet twee grote redenen waarom er weer codes bijkomen op de belastingbrief. In de eerste plaats is er het nieuwe statuut van de sportlui. Jonge sportlui tot 26 jaar betalen op de eerste 16.300 euro van hun inkomen slechts 16,1 procent belastingen. Wie actief is in de sport als bijberoep - denk aan scheidsrechters, sommige trainers en anderen - betaalt slechts 33 procent belastingen op zijn sportinkomsten zolang die de inkomsten in hoofdberoep niet overtreffen. Ook voor de uitbetaling van auteursrechten komt er een aparte fiscale code, met nog eens een code voor de onkosten erbij. 'Het is een trend die je meer en meer ziet: alle Belgen zijn niet meer gelijk voor de fiscus; men past de fiscaliteit aan de omstandigheden of noden van deze of gene beroepsgroep aan.'De berekeningen zullen ook ingewikkelder worden door de invoering van fiscale kredieten in plaats van aftrekposten, zegt Wellens. Wie bijvoorbeeld dienstencheques gebruikt en geen belastingen betaalt, zal geld terugkrijgen van de fiscus. Ook bij bepaalde energiemaatregelen zijn dergelijke systemen ingevoerd. Wie minder dan 22. 870 euro verdient, krijgt dan weer een grotere fiscale vrijstelling dan wie meer verdient, wat ook weer de berekeningen ingewikkelder maakt. (bm) Belastingbrief wordt dit jaar alweer ingewikkelder
dinsdag 17 maart 2009
Auteur: (bm)
BRUSSEL - De belastingbrief krijgt een nieuw uitzicht dit jaar: op het bekende 'lottoformulier' staan de codes niet meer vooraf ingevuld. De belastingplichtige moet die vanaf nu zelf invullen.
'Er kwamen dit jaar weer een dertigtal codes bij. Dat werd gewoon te veel om alles nog op één A3-blad te krijgen. Daarom hebben we voor dit nieuwe systeem gekozen', zegt ICT-manager Louis Collet. Het wordt dus wel iets ingewikkelder, geeft hij toe, want de belastingplichtige moet voortaan zélf die codes invullen, met een controlecode van twee cijfers erna, zodat het telkens om zes cijfers gaat.De belastingbrief gaat ook niet langer naar het plaatselijk belastingkantoor. De belastingplichtige moet hem versturen naar de scanningcentra in Gent en Namen. Daar worden de formulieren én alle bijlagen ingescand, met een systeem van karakterherkenning, zodat de belastingambtenaar via specifieke software alle gegevens zal kunnen zien. De belastingbrieven worden ook in de scanningcentra automatisch geklasseerd. 'Op dit ogenblik slagen we er al in 70 procent van de aangiftes automatisch te laten verlopen, zonder dat daar één ambtenaar in tussenkomt.' Het gaat zowel om dossiers die uit de scanningcentra komen als die via Tax-on-web ingevuld zijn.Fiscalist Jef Wellens van Kluwer ziet twee grote redenen waarom er weer codes bijkomen op de belastingbrief. In de eerste plaats is er het nieuwe statuut van de sportlui. Jonge sportlui tot 26 jaar betalen op de eerste 16.300 euro van hun inkomen slechts 16,1 procent belastingen. Wie actief is in de sport als bijberoep - denk aan scheidsrechters, sommige trainers en anderen - betaalt slechts 33 procent belastingen op zijn sportinkomsten zolang die de inkomsten in hoofdberoep niet overtreffen. Ook voor de uitbetaling van auteursrechten komt er een aparte fiscale code, met nog eens een code voor de onkosten erbij. 'Het is een trend die je meer en meer ziet: alle Belgen zijn niet meer gelijk voor de fiscus; men past de fiscaliteit aan de omstandigheden of noden van deze of gene beroepsgroep aan.'De berekeningen zullen ook ingewikkelder worden door de invoering van fiscale kredieten in plaats van aftrekposten, zegt Wellens. Wie bijvoorbeeld dienstencheques gebruikt en geen belastingen betaalt, zal geld terugkrijgen van de fiscus. Ook bij bepaalde energiemaatregelen zijn dergelijke systemen ingevoerd. Wie minder dan 22. 870 euro verdient, krijgt dan weer een grotere fiscale vrijstelling dan wie meer verdient, wat ook weer de berekeningen ingewikkelder maakt. (bm)
dinsdag 17 maart 2009
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten